Leegloop bij Belastingdienst, ondernemers vrezen exodus van ervaren inspecteurs

De poging van de Belastingdienst om een uittocht van hoger geschoolde en ervaren medewerkers op cruciale posities te stoppen, is mislukt.

Foto: ANP

De vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst is dusdanig populair dat 6900 van de circa 30.000 werknemers zich daarvoor hebben aangemeld. Dat blijkt uit gegevens die Het Financieele Dagblad (FD) heeft opgevraagd.

Volgens de krant is daarmee de poging van de Belastingdienst om een uittocht van hoger geschoolde en ervaren medewerkers op cruciale posities te stoppen, mislukt.

De leegloop kan grote gevolgen hebben voor bedrijven: de Belastingdienst geeft ondernemers vaak vooraf duidelijkheid over fiscale kwesties. Dat voorkomt dat er achteraf conflicten ontstaan. Maar als er minder personeel is, is de kans volgens Maurice de Kleer, voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, groot dat er meer naheffingen zullen komen omdat ondernemers niet vooraf bij de Belastingdienst kunnen aankloppen.

De regeling in verband met een reorganisatie is bedoeld om 5000 personeelsleden uit zichzelf te laten vertrekken. De Belastingdienst neemt ook weer 1500 nieuwe medewerkers met kennis van moderne technieken aan. Maar volgens vakbond NCF lopen ‘complete afdelingen’ leeg, terwijl ‘massa’s MKB’ers al twintig jaar geen controle hebben gehad’.

Populairder dan voorzien

Eerder werd al wel duidelijk dat de regeling veel populairder was dan voorzien. Daarop vervroegde de Belastingdienst de aanmeldingstermijn tot 1 september. Volgens het FD is mede daardoor de afgelopen weken een stormloop ontketend onder werknemers die weg willen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaat ervan uit dat er minder mensen vertrekken: hij gaat uit van ongeveer 5200 werknemers. Mensen die zich aanmelden voor de regeling zitten volgens hem nog nergens aan vast. Na de aanmelding gaan ze een traject in en dan blijkt dat ,,een deel van die mensen toch uiteindelijk besluit om de aanmelding niet in een definitief vertrek om te zetten''. Op 1 juni lag het aantal aanmeldingen nog op 4000.

De continuïteit van de Belastingdienst komt volgens Wiebes niet in gevaar door de grote belangstelling voor de regeling. ,,De mensen vertrekken niet op een dag." Met de medewerkers wordt overlegd over hun vertrek en dat zal deels gefaseerd gaan, aldus de staatssecretaris.

ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl